Župan Komadina: Tri Michelinove zvjezdice Kvarner pozicioniraju u sam vrh gastro turističke ponude
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je Luku Goleša, Denija Srdoča i Michaela Gollenza, chefove restorana nositelja Michelinove zvjezdice na području Primorsko-goranske županije. Dok je „Draga di Lovrana“ iz Lovrana svoju potvrdila, restoran „Nebo“ riječkog Hilton hotela i „Alfred Keller“ hotela Alhambra na Malom Lošinju novi su dobitnici ovog prestižnog međunarodnog gastro priznanja.
Uz iskrene čestitke, Župan se zahvalio nagrađenima što svojim umijećem doprinose pozicioniranju destinacije Kvarnera u vrh gastro-turističke ponude. Istaknuo je nekolik primjera razvoja turizma na ovom području, od osnivanja prvog klastera zdravstvenog turizma, podizanja kvalitete obiteljskog smještaja, do Centra izvrsnosti Ugostiteljske škole u Opatiji koja nudi usavršavanje u turizmu i ugostiteljstvu od obrazovanja do prakse.
Pridruživši se čestitkama, direktorica TZ zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov Michelinove zvjezdice smatra krunom kvarnerske gastro scene koja svoje početke ima i u formiranju oznaka kvalitete „Kvarner Food“ i „Kvarner Gastro“. Resorni pročelnik Mladen Brajan najavio je nastavak rada na brendiranju regije kao gastro destinacije i povećanju kvalitete autohtonih proizvoda.
Lokalne namirnice i mali proizvođači srž su svake kvalitetne kuhinje, složni su chefovi. Posebice Michael Gollenz, koji je u novi dom na Malom Lošinju došao iz Švicarske gdje pretežno ovise o uvozu namirnica. Kako je rekao, sada u lokalnoj sredini pronalazi namirnice izvrsne kvalitete, poput maslinovog ulja, creske janjetine i limuna.
Mjesto daljnje suradnje prepoznato je i u razvoju poljoprivrednog potencijala, a župan Komadina istaknuo je županijski Centar za poljoprivredu kojeg će uskoro posjetiti i Ministrica poljoprivrede upravo s ciljem razvoja regije i u toj gospodarskoj grani.
Michelinove zvjezdice sustav su ocjenjivanja najpoznatijeg i najutjecajnijeg gastronomskog vodiča na svijetu, a dobivaju ih oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
Održan prijem za Meštra i kraljicu Riječkog karnevala: Sve je spremno za peto godišnje doba
Dobrodošlicu meštru karnevala Sandiju Pribaniću i novoj kraljici Riječkog karnevala Nori Marčelji uputili su u sjedištu Primorsko-goranske županije „županijski ljudi od mora“ - zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te voditeljica projekata TZ Kvarnera Vlasta Mastrović, uz direktora Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpu.
Obilježeni Dan međunarodnog priznanja RH i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te Dan Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ
Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije prigodnim je programom svečano obilježila Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
Održana komemoracija za prof. emeritus Katicu Ivanišević
Ususret 90. rođendanu koji bi obilježila 11. siječnja, u Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci, održana je komemoracija za ljetos preminulu Katicu Ivanišević, profesoricu emeritu i nekadašnju rektoricu Sveučilišta u Rijeci.
Svečanom sjednicom Novi Vinodolski obilježio Dan grada
Povodom obilježavanja Dana Grada Novog Vinodolskog u Domu kulture održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog kojoj je u ime Primorsko-goranske županije prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula.