
Župan Komadina: Tri Michelinove zvjezdice Kvarner pozicioniraju u sam vrh gastro turističke ponude
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je Luku Goleša, Denija Srdoča i Michaela Gollenza, chefove restorana nositelja Michelinove zvjezdice na području Primorsko-goranske županije. Dok je „Draga di Lovrana“ iz Lovrana svoju potvrdila, restoran „Nebo“ riječkog Hilton hotela i „Alfred Keller“ hotela Alhambra na Malom Lošinju novi su dobitnici ovog prestižnog međunarodnog gastro priznanja.
Uz iskrene čestitke, Župan se zahvalio nagrađenima što svojim umijećem doprinose pozicioniranju destinacije Kvarnera u vrh gastro-turističke ponude. Istaknuo je nekolik primjera razvoja turizma na ovom području, od osnivanja prvog klastera zdravstvenog turizma, podizanja kvalitete obiteljskog smještaja, do Centra izvrsnosti Ugostiteljske škole u Opatiji koja nudi usavršavanje u turizmu i ugostiteljstvu od obrazovanja do prakse.
Pridruživši se čestitkama, direktorica TZ zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov Michelinove zvjezdice smatra krunom kvarnerske gastro scene koja svoje početke ima i u formiranju oznaka kvalitete „Kvarner Food“ i „Kvarner Gastro“. Resorni pročelnik Mladen Brajan najavio je nastavak rada na brendiranju regije kao gastro destinacije i povećanju kvalitete autohtonih proizvoda.
Lokalne namirnice i mali proizvođači srž su svake kvalitetne kuhinje, složni su chefovi. Posebice Michael Gollenz, koji je u novi dom na Malom Lošinju došao iz Švicarske gdje pretežno ovise o uvozu namirnica. Kako je rekao, sada u lokalnoj sredini pronalazi namirnice izvrsne kvalitete, poput maslinovog ulja, creske janjetine i limuna.
Mjesto daljnje suradnje prepoznato je i u razvoju poljoprivrednog potencijala, a župan Komadina istaknuo je županijski Centar za poljoprivredu kojeg će uskoro posjetiti i Ministrica poljoprivrede upravo s ciljem razvoja regije i u toj gospodarskoj grani.
Michelinove zvjezdice sustav su ocjenjivanja najpoznatijeg i najutjecajnijeg gastronomskog vodiča na svijetu, a dobivaju ih oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
Proglašeni pobjednici foto natječaja za veljaču, tema za ožujak “Proljeće u mom kraju, balkonu, ulici, parku…”
Karneval se završio, makar u onom tradicijskom smislu, pa tako i naše prijave za mjesečni natječaj čija je tema bila karnevalski portret.
Riječki karneval 2025. završio u velikom stilu – gotovo 11.000 sudionika potvrdilo njegovu veličinu, tradiciju i kreativnost!
Još jedno veličanstveno izdanje Riječkog karnevala privedeno je kraju, održana je 42. Međunarodna karnevalska povorka, uz mnoštvo boja, satire, glazbe i neponovljive karnevalske energije.
16. maškarana maneštra i 18. maškarana jota
Kao dio programa Riječkog karnevala, u Bazarigovom prolazu i na trgu 128. brigade Hrvatske vojske održane su tradicionalne humanitarne karnevalske manifestacije Maškarana maneštra i Maškarana jota. Manifestacijama su se pridružili zamjenica župana Marina Medarić i riječki gradonačelnik Marko Filipović.
Redovita tjedna konferencija za novinare
U ponedjeljak, 3. ožujka 2025. godine s početkomu 10.00 sati,u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, II. kat) zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima i predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.